Bass Guitar sepia 700x200

BOEK: Bassisme – Grondtoon van Leiderschap

Ontwikkeling van organisaties

Zoals een leergierige manager laatst zei "als mijn organisatie zich verder wil ontwikkelen, zijn nieuwe impulsen onmisbaar. En die vind ik vooral in de wetenschap en de kunst".

Met Business Harmonics maak ik natuurlijk regelmatig mee dat organisaties via een muzikale 'out-of-the-box' impuls beter leren samenwerken en presteren. Een creatieve aanpak leidt razendsnel tot een nieuw niveau van performance die op meer traditionele wijze niet makkelijk gerealiseerd kan worden.

Het boek Bassisme: grondtoon van leiderschap is een fraai voorbeeld van die ‘out-of-the-box’ benadering, en put uit de wereld van een bijzonder muzikaal soort vakman met bijbehorende grondhouding: de bassist.

Bookchat

De auteur in gesprek met Managementboek:

Verbindend leiderschap

Organisatie-adviseur Gulian van Maanen legt in Bassisme: grondtoon van leiderschap (2014, 152 pagina's) op prettig leesbare wijze de link tussen de rol van bassisten en verbindend leiderschap in organisaties. Hij geeft tal van praktijkvoorbeelden en interviews, maar laat de lezer daarbij vrij om zelf met associaties en toepassingen te komen. Je wordt ook nog eens getrakteerd op uitstapjes naar andere management-domeinen en -technieken. Geheel in bassistische stijl presenteert Gulian van Maanen zijn zienswijze niet als DE waarheid, maar tussen de regels door krijg je als lezer steeds meer besef en bewondering voor de kracht van bassistisch leiderschap.

Een bassist brengt vanaf de achtergrond een orkest of een band in beweging: hij zet de toon, bepaalt het tempo en bewaakt de harmonie. Anders dan een dirigent staat hij niet voor het orkest maar kijkt en luistert hij met zijn collega's mee. Door zijn spel komt iedereen in hetzelfde ritme. Dat is de magie van de 'groove'. De bas laat je van binnen dansen. Ook managers en bestuurders kunnen leren om hun organisaties 'into the groove' te brengen en te houden. 

Bottom line van het boek: ze vallen niet allemaal op, die bassisten, maar ze houden wel de boel bij elkaar. En net als in de muziek zijn 'bassisten' in organisaties onmisbaar. Ze zijn de drager van een consistente/samenhangende/verbindende organisatie-cultuur en samenwerking. De dragers van 'wijsheid' en het 'geweten' in een organisatie, en een machtige tegenhanger van meer 'solistische leiders'.

Via muziek naar betere teamprestaties?

Kan bassistisch leiderschap zorgen voor meer organisatie succes? Kunnen bassisten in organisaties het wanbeleid van meer solistische bestuurders voorkomen? Gulian van Maanen steekt ook de hand in de eigen bassistische boezem en legt de verantwoordelijkheid voor menige misstap in organisaties ook bij de natuurlijke zwakte van bassisten: valse bescheidenheid. Bassisme: een inspirerend pleidooi voor meer assertieve bassisten maar vooral voor meer balans in het management-team. Ik raad je dit boek daarom van harte aan!

Wil jij in jouw team of organisatie ook beter leren samenwerken en presteren via een muzikale 'out-of-the-box' impuls? Of heb je interesse in een andere creatieve aanpak op maat waarmee je jouw (management)team naar een hoger niveau kunt tillen? Bekijk de mogelijkheden voor jouw organisatie. Of bel voor een vrijblijvend oriënterend gesprek 06 4231 3333.

 

2 reacties

  1. Leuk boek zo te horen, vooral omdat ik vaak informeel als het ‘geweten’ en als ‘tegenwicht-gever’ ben benoemd. En ja inderdaad. Ik speel basgitaar :-))
    Maar ach: het gaat vooral om balans in een team, dat is essentieel op elk niveau.
    Vooral in MT of Board ontbreekt het vaak aan balans en dan wordt een geweten alleen maar als ‘lastig’ gezien, zonder de voordelen ervan voor de lange termijn te beseffen.

  2. Hi Edwin, tja, een geweten is soms een lastige plek in een MT of Board 🙂 Gulian van Maanen roept alle bassisten op om te blijven staan voor de bassistische zaak, hoe dominant het solistische tegengeluid ook is. Keep the groove!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.