duke-ellington-650x200

Organizational Energy: meer drive en spirit in je team

BPUG Seminar 2016

In juni sprak ik op het BPUG seminar "Organizational Energy" in de Jaarbeurs te Utrecht. De ruim 400 project- en programmamanagers gingen die dag bezig met de vraag "hoe kunnen onze programma's de levenskracht van een organisatie echt versterken?"Logo BPUG

Enkele kernwoorden tijdens het seminar: ambitie, urgentie, inspiratie, leiderschap, vakmanschap maar ook strategie, portfolio, visie en focus. En een flinke verzameling relevante methodes met klinkende namen als MoP, MSP, P3O, AgilePM en PRINCE2.

Energie moet je beleven!

Organizational Energy: je kan er uren over praten, maar volgens mij ga je het pas snappen als je het beleeft. En dat vonden ook de deelnemers. Ik liet ze luisteren naar Duke Ellington, we maakten muziek en de muzikale metafoor bracht de zaal voorbij hun comfort zone. Met verrassende resultaten! 

It don’t mean a thing, if it ain’t got that swing

Jervis BPUG lachend&klappend

Duke Ellington's jazz-klassieker It don't mean a thing if it ain't got that swing! stond centraal. Lekkere muziek (met een pakkende tekst van Irving Mills). We hebben vooral stilgestaan bij de volgende tekstregels:

It makes no difference if it's sweet or hot /  Just give that rhythm everything you've got

Een zinnetje dat -ritmisch gezien- lekker huppelt op de swing van de compositie. Maar er zit ook een diepere laag onder, die een nieuw licht werpt op het losmaken van de Organizational Energy in een zakelijke context!

Slimme wegen naar maximale energie

De beleving tijdens de lezing laat zich natuurlijk niet goed in woorden beschrijven: you had to be there! Maar om je een idee te geven van de thema's waarmee de deelnemers hebben gewerkt: zie Duke's 7 tips hiernaast.

Spelende deelnemer (man)

Via traditionele 'trainingstools' als een flip-over, goede vragen (en deelnemers die dit actief kunnen vertalen naar de dagelijkse praktijk) bouw je met zo'n 'creatief onderzoek' razendsnel een grote hoeveelheid concrete acties op.

De hoogste waardering: 8,8!

Bovenstaande vragen werden beleefd via een aanpak met eenvoudige muzikale oefeningen. Erg mooi om te zien hoe mensen de muzikale boodschap ook deze keer direct oppikten. Mijn lezing werd gewaardeerd met een 8,8 en dat was de hoogste score van het seminar.

Apetrots natuurlijk, en met dank aan Duke Ellington, Irving Mills en het team van BPUG en CKC Seminars!

7 tips

It makes no difference if it's sweet or hot / Just give that rhythm everything you've got. 

Dit waren de lessen van de oude Duke:

  1. zonder enige vorm van strakheid in de organisatie komt er geen swingende energie los
  2. teveel strakheid doodt de energie
  3. afwijking van de regels met respect voor de regels levert juist energie op, mits slim gedoseerd en getimed
  4. krachtig omgaan met obstakels levert net zoveel energie op als het hebben van een inspirerende visie
  5. visie en obstakels zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en hebben -juist samen- invloed op het energieniveau
  6. er is discipline van de leider nodig om visie en obstakels in samenhang te 'managen'
  7. bij dit alles moet je wel 'aan staan' als muzikant... uh, leider

 

 

Ook een swingend team?

Leent jouw conferentie of teammeeting zich ook voor zo'n energieke en creatieve benadering? Van een thema dat belangrijk voor jou is: performance, samenwerking, leiderschap of andere cruciale succesfactor voor jouw teamresultaat? Ik denk graag met je mee om jouw mensen een flinke 'swing' mee te geven. Laat je reactie hieronder achter en/of neem contact op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.