O Brother 750x150

Organisatieblues razendsnel boven tafel

In mijn trainingen en workshops ga ik met mijn klanten op zoek naar 'obstakels' die performance in de weg staan. Dat is geen populair onderwerp, maar ik weet dat daardoor mooie mogelijkheden voor verbetering ontstaan. Bij 'de blues' wordt het meestal spannend in de groep. We spelen namelijk liever 'mooi weer' dan dat we praten over zaken die ons dwars zitten, want dat voelt ongemakkelijk. We willen niet klagen, we willen voorwaarts en niet geremd worden door gedoe. Want stel je voor dat een probleem niet opgelost kan worden. Dat risico willen we niet lopen. En door het bespreken van obstakels wordt ook je eigen rol daarin duidelijk, en dat willen we al helemaal niet.

De meeste teams hebben wel 'bovenstroom' maatregelen paraat om obstakels aan te pakken: inspirerende team-statements op een poster (het grotere doel moet obstakels laten verdwijnen), een gedegen risico-analyse waarmee obstakels op onpersoonlijke en dus veilige wijze in kaart worden gebracht en gemanaged, en meer. Hoe waardevol deze maatregelen ook zijn: de onderliggende issues blijven over het algemeen bestaan en worden hooguit gemaskeerd. 

Zoals een bekend fenomeen uit de psychologie al zegt: "What you resist, persists". Als je doet alsof een probleem niet bestaat, blijft het juist bestaan. En dat heeft grote impact op de performance van je team. Een onderzoek naar de 'onderstroom' in teamwerk geeft je zicht op de obstakels die mensen ervaren. En dan kan je er invloed op uitoefenen.

Organisatie Blues: favorieten

In de Business Harmonics workshops en trainingen schrijven teams hun eigen coupletten en bezingen die hartstochtelijk. Hoe specifiek iedere klant ook is, sommige obstakels komen steeds terug in de Organisatie Blues.

Absolute koplopers zijn:

  • het is onduidelijk wat hier de bedoeling is!
  • ik snap de bedoeling maar dat gaat zo nooit werken!
  • mijn bijdrage wordt niet gewaardeerd!
  • de omgeving werkt niet mee!
  • ik wil wel, maar de rest van het team kan/wil het niet!
  • ik krijg onvoldoende middelen!
  • niemand houdt zich aan de afspraken!

Deze issues spelen in de meeste teams. Als teamlid is het lastig om ze bespreekbaar maken. Dat wordt gezien als niet 'professioneel', of een teken van weerstand. Maar als muzikant kan je er prachtig op ingaan: emoties uitvergroten, hartgrondig klagen zonder een oplossing te hoeven aandragen.

Ik ben iedere keer weer verbaasd hoe er op deze manier snel en veel issues boven tafel komen. En hoeveel ruimte dit schept om eerlijk te kunnen zijn over alles wat speelt in en rond een team.

Chain Gang

Om obstakels bespreekbaar te maken, gebruik ik 'worksongs' als muzikale metafoor. Liederen die worden gezongen als het werk en het leven zwaar is, en als de schouders onder een klus gezet moeten worden. De liederen en muziek van de Chain Gang: een groep gevangenen, verbonden via een ketting om hun enkels. Vaak in gestreepte gevangenis-pakken. Zij gebruiken muziek om uiting te geven aan de zwaarte van de klus. 

chain gang 1

 

Hoe leuk, uitdagend en inspirerend een team-opdracht ook is, soms zit je 'gevangen' in de omstandigheden. Het zit soms tegen. Het loopt soms voor geen meter. Geen vooruitgang maar stilstand. Elk team heeft hier wel eens mee te maken.

The Blues will set you free

Het vraagt een zekere volwassenheid en veiligheid in het team om bewust stil te staan bij obstakels die de teamperformance in de weg staan. Elk teamlid moet bereid zijn om niet alleen anderen te confronteren met hun gedrag, maar ook eerlijk over eigen gedrag en geklaag. Goede begeleiding van dit proces is natuurlijk cruciaal, zodat een ander en meer productief gedrag kan worden ontwikkeld. Van reactief naar pro-actief. Handelen, ongeacht de omstandigheden.

Een out-of-the-box reflectie op obstakels is een eerste stap om de conversatie hierover open te breken en productief te gaan maken. Ik nodig je uit om de Blues in jouw team op tafel te krijgen. Waarover hebben jullie de Blues? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.