Harmonica strip 750x150

Een wonderlijk instrument, die mondharmonica!

In mijn trainingen en workshops gebruik ik de mondharmonica. Niet alleen omdat het als trainingsinstrument reuze effectief is, maar ook omdat ik er zelf nogal gepassioneerd over ben. Die passie mag ik graag delen!

Markante vogels

Eén van de markante figuren uit de rijke historie van de bluesharmonica: Rice Miller, ook wel  Sonny Boy Williamson II.

Sonny Boy Williamson ( © Jan Persson &CDJ)

Er zijn prachtige filmpjes op YouTube, gemaakt toen hij in de jaren '60 enorm populair werd in West Europa. Zoals deze opname in een TV-studio, zwart-wit, unieke beelden, prachtige tijdsgeest!

Dit wist je nog niet!

Er is geen instrument op deze wereld, dat meer bekend en verspreid is dan de mondharmonica. Wist je dat de mondharmonica:

  • het eerste instrument is dat buiten de dampkring van de aarde werd gespeeld (door astronaut Wally Schirra op zijn ruimtevlucht met de Gemini VI in 1965)?
  • werd bespeeld door verschillende Amerikaanse presidenten (zoals Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, Ronald Reagan) en ook door bekende acteurs (zoals Bruce Willis, Dan Akroyd)?
  • wordt gebruikt in allerlei soorten muziek (klassiek, blues, jazz, country&western, Argentijnse tango, Ierse folk, rock, reggae, vaudeville)?
  • als solo-instrument én in mondharmonica-orkesten wordt gebruikt?
  • veel wordt gebruikt in de reclame op TV?
  • wordt gebruikt bij herkenningtunes van TV-series (Baantjer) en speelfilms (Turks Fruit)?
  • in de wereldberoemde western “Once Upon A Time In The West” de hoofdrol speelt?

Wat kan je ermee in je team?

De mondharmonica is een enorm veelzijdig instrument met een heleboel verschillende toepassingen. De meeste mensen maken er voor het eerst kennis mee als kind. Al snel komen ze er achter dat het zeker geen speelgoed is, maar een instrument met een heel eigen geluid en speelwijze. Je kunt een mondharmonica laten zingen, swingen, grommen, kreunen, janken en nog veel meer! Het is bovendien het instrument dat de menselijke stem het meest benadert: je ademt letterlijk muziek.

De mondharmonica is laagdrempelig maar heeft volop mogelijkheden voor zelfexpressie. Dat blijkt een effectieve brug naar de rol en de inbreng van ieder teamlid. Zoals een klant van Business Harmonics ooit zei: "Business&Pleasure mooi gecombineerd!". Ook iets voor jouw team?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.