Hufters 700x200

Daar zijn ze weer….. de Hufters!

Een klant zei laatst (na afloop van een muzikale managementworkshop die ik gaf): "eigenlijk zou iedere manager in een bandje moeten zitten. Dat is goed voor teamwerk en performance!". Hij heeft gelijk!

Let’s rock&roll!

Op de foto hierboven zie je de band waar ik jaren in heb gespeeld: "Henkie en de Hufters". Zo'n 12 jaar speelden wij op podia door het hele land, en toen zijn wij ermee gestopt: het werd tijd voor iets nieuws! Jaren later kwamen we voor een speciale gelegenheid weer bij elkaar: een reünie-optreden op mijn eigen bruiloft (op verzoek van de bruid :-)). Na slechts 1x oefenen stonden we weer op scherp. En kregen we alle feestgangers direct op de dansvloer. De band was na 5 jaar stilstand gelijk weer klaar voor performance. Hoe kan dat?

Teamperformance: scherp op details, helder in focus

Goed ingespeelde teams staan klaar voor topprestaties. Iedere keer weer! Dat gaat natuurlijk niet vanzelf: ook Henkie en de Hufters zijn tijdens hun bestaan door de bekende ontwikkelingsfases van Tuckman (forming, norming, storming, performing) gegaan. Dat ging niet altijd zonder conflicten en regelmatig vielen we weer terug in een eerdere fase. Op dat soort momenten was het weer tijd voor het oefenhok en een goed gesprek.

Hoe enthousiast de reacties uit het publiek ook waren, we bleven vooral groeien wanneer wij elkaar off-stage ongezouten kritiek gaven. Volwassen teams willen scherpte op alle details vanuit een gemeenschappelijk resultaat-commitment. In ons geval was de focus: zorgen voor een deinende dansvloer met enthousiasme voor elk onversneden 3 minuten Rhythm&Blues nummer dat we speelden. Voor 10 man publiek, maar ook voor 1000. Altijd weer en overal. En die visie, door de hele band gedragen, was sterk genoeg om het vereiste teamwerk na 5 jaar stilte direct weer op niveau te brengen.

Drie wijze lessen van ‘de Hufters’

Het muzikantenbestaan bestaat uit duizenden anekdotes, wijsheden, overleveringen, allerlei bijgeloof en bewezen handigheden. Uit dit alles een drietal wijze lessen voor muzikanten én voor professionele teams in een business context:

1. Professionaliteit en eigen verantwoordelijkheid

Ieder teamlid zorgt dat hij/zij de zaakjes op orde heeft. Qua band: alle instrumenten, versterkers, kabels, microfoons functioneren 100%. Jouw spullen werken en zijn gestemd, en daarop kan de rest rekenen. Iedereen oefent zelfstandig en op zijn eigen moment, maar je bent altijd klaar voor de klus. Een bekend muzikanten-gezegde: één dag niet oefenen? Jij merkt het. Twéé dagen? Je band merkt het! Drie dagen niet oefenen? Het publiek merkt het!. 

Zulke eisen gelden niet alleen voor muzikanten, maar ook voor teamleden in professionele organisaties. In een professioneel team mag gerekend worden op de expertise van ieder teamlid en hij/zij heeft daarin een grote eigen verantwoordelijkheid. Dat maakt dat het team als geheel zich zorgeloos en voor 100% kan richten op het resultaat en de omgeving.

2. Iedere bijdrage is to-the-point:

Teamleden mogen hun persoonlijke voorkeuren gerust inbrengen, als het de impact van het gehele team maar versterkt en je elkaar niet in de weg zit. Qua band: de zanger krijgt de ruimte om zijn verhaal te vertellen, en staat in het middelpunt. Etaleren van je eigen kunnen (drumroffels, slaps, scheurende blueslicks, etc) dwárs door een zangpartij heen is ineffectief, het leidt af en ondermijnt de teamspirit. Als één van de muzikanten daarentegen een solo krijgt, zorgt de rest voor een solide basis waarop de solist kan vertrouwen, zodat hij kan excelleren. En last but not least: hoe minder noten je gebruikt, hoe groter het effect ('Less is more'). Al die strakke afspraken staan de swing overigens niet in de weg maar versterken hem juist. Het publiek is er dol op!

En let er maar eens op: ook jouw opdrachtgevers, product-owners, senior users en andere stakeholders merken gelijk of je team werkelijk staat voor een gedeelde doelgerichtheid en resultaatgerichtheid, of dat ze moeten samenwerken met een verzameling individuen en bijbehorende risico's qua efficiency en executiekracht.

3. The show must go on! 

Een loyale teamgeest lost de onvermijdelijke individuele problemen direct en afdoende op, met behoud van momentum.

Het kan gebeuren tijdens een optreden: er springt een snaar tijdens een solo, de zanger is zijn tekst kwijt, een drumstok breekt, de bluesharpist begint in een verkeerde toonsoort of de bassist heeft een andere setlist in zijn hoofd. Kortom: er gaat iets fout. Beginnende bandjes zie je op zo'n moment ietwat radeloos (en vaak ook beschuldigend) naar elkaar kijken. Op een of andere wijze waren Henkie en de Hufters tijdens een optreden altijd zo loyaal (naar elkaar én naar het publiek) dat er ter plekke iets werd geïmproviseerd. We hadden er allemaal plezier in om het probleem razendsnel opgelost te krijgen. Het leidde niet altijd tot de beste oplossing maar kon altijd wel rekenen op instant vergeving van elkaar en het publiek. In de evaluatie (lees: in het busje op weg naar huis) is er ruimte om stil te staan bij de oorzaken van eventuele breakdowns, maar tijdens het optreden: the show must go on!

Hoog effectieve teams kennen een professionele loyaliteit voor de teamprestatie, transparantie bij tegenvallers en een leergierige, failing forward mentaliteit. Als opdrachtgever ben je natuurlijk niet blij met een breakdown van het team, maar de manier waarop het team problemen oplost kan enorm bijdragen aan het vertrouwen in de samenwerking.

Zijn Henkie en de Hufters nog te boeken?

Hopelijk heb je wat aan onze wijze lessen voor de teamprestaties in jouw organisatie. Zo zijn er veel meer overeenkomsten en wijsheden uit de muziek die ik toepas in mijn trainingen, workshops en consulting opdrachten. Met verbluffende resultaten: muziek maakt zaken nu eenmaal snel bespreekbaar.

Henkie en de Hufters hebben de ruchebloezen, zwarte broeken en puntschoenen (onze stage dress-code) inmiddels weer opgeborgen. We zijn officieel uit elkaar, maar willen er best over nadenken als jij een heel bijzonder optreden voor ons in petto hebt. 

Voor jouw team?

Wil je meer weten over allerlei wijze lessen uit de muziek die je ook in jouw team kunt toepassen? Heeft dit artikel jou food for thought geleverd? Laat hieronder je commentaar achter. Voor meer zaken over teamperformance, lees de laatste nieuwsbrief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.