geoff-hands-960x332

Negen stijlen van leiderschap

De metafoor: dirigeren

Een mooie en veelgebruikte metafoor voor leiderschap in organisaties is die van dirigeren in een symfonie-orkest. In deze TED Talk werkt (dirigent) Itay Talgam deze metafoor heel inspirerend uit.

Er zit een hoop aansprekende passages in deze talk. Eén van de mooie metaforen vind ik dat een leider feitelijk de bovenliggende context verschaft, waarbinnen een team kan excelleren. Zoals Talgam laat zien (vanaf 16:09 in de video) kan een dirigent bijna "de zwaartekracht laten verdwijnen", zodat spelers in die ruimte kunnen stappen voor een topprestatie. Prachtig!

Obstakels laten verdwijnen

Het is een belangrijke taak van de leider: obstakels laten verdwijnen. Het team vraagt om duidelijkheid qua koers, om goede samenwerking, om scherpte en resultaat… Alle obstakels die top-performance in de weg staan, laat hij/zij verdwijnen. De compositie en de partituur (lees: de plannen van het team) zijn hiervoor slechts het vertrekpunt. Obstakels zijn er immers in overvloed. Als je goed kijkt, zie je ze steeds weer. In meetings, demo's, calls, reviews en alle andere dagelijkse momenten in het leven van een team. In al deze 'kleine' momenten wordt de kans op top-performance benut, of niet. Die kansen ontstaan op ieder moment en in iedere interactie, maar je moet ze wel zien (en 'horen').

Sta je AAN of UIT?

Als leider in je team moet je volop 'AAN' staan om de kansen op top-performance te zien, obstakels te transformeren en de compositie te laten klinken zoals bedoeld. Zoals de dirigent, die verantwoordelijk is voor het team-samenspel én tegelijkertijd ook nog eens mooie muziek aflevert voor het publiek. Gedurende de complete partituur, ieder instrument, maat-voor-maat. Er boven op, maar zonder iets af te dwingen (zoals in Itay Talgam's voorbeeld van dirigent Riccardo Muti).

Ik ben benieuwd wat jij uit deze video haalt. Laat hieronder gerust je reactie achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.