IPMA2014 Jervis moedigt aan

Feeling good about feeling bad

Onder de noemer "Innovation through Dialogue" werd in 2014 de 28ste editie van het IPMA World Congress gehouden, dit jaar in Rotterdam. Leden van de International Project Management Association uit meer dan 60 landen namen deel aan een 3-daagse dialoog over het vakgebied en de toekomst van projectmanagement. 

Nieuwe initiatieven worden in het huidige tijdperk snel en over organisatie-grenzen heen ontwikkeld. Succesfactoren daarbij zijn flexibele samenwerkingsvormen, hoog professioneel teamwerk en situationeel leiderschap. Het vakgebied Projectmanagement heeft hierin de afgelopen decennia een flinke expertise opgebouwd. Projectmanagers en organisaties worden geconfronteerd met nieuwe eisen aan projectmatig werken waar de 'oude wereld' niet langer een oplossing biedt, en soms zelfs contra-productief werkt. Met meer dan 120 internationale sprekers ging het IPMA Congress de dialoog aan, vanuit de ambitie én de noodzaak tot innovatie in het vakgebied.

Bij deze uitdagende tijden horen grote commitments voor organisaties en projecten. Met nieuwe obstakels waar een project mee om moet kunnen gaan. De lat ligt steeds hoger, en het vraagt om nog 'beter' teamwerk en leiderschap. Over obstakels als groeimogelijkheid voor projectteams ging mijn bijdrage op het congres. Constant Gras, journalist van IPMA Projectie, schreef er het volgende artikel over:

IPMA Projectie (december 2014) – artikel Constant Gras


Artikel Projectie Business Harmonics december 2014 (c)

Feeling good about feeling bad

Professionele teams groeien in hun teamwerk door obstakels (tijdgebrek, bewegende doelen, weerstand, argwaan, onverschilligheid) te onderzoeken en te transformeren. Dat vraagt om een dialoog over dit uitdagende onderwerp. Mijn ervaring op het IPMA World Congress is dat de projectmanagers van tegenwoordig die dialoog durven aan te gaan.

Omdat het bespreken van obstakels gevoelig ligt, gebruik ik muzikale metaforen in mijn workshops als aanjager voor eerlijke communicatie over het 'gedoe' in een team: Feeling good about feeling bad - the Blues will set you free.

Hoe pak jij dat aan in jouw team? Laat hieronder jouw commentaar achter als je wilt.

 

 

4 reacties

  1. hoi Jervis, mijn complimenten voor wat je inmiddels hebt bereikt met jouw unieke mondharmonicaworkshops. Ik ben het helemaal eens met jouw conclusies t.a.v. de stuurbaarheid van teams langs de weg van meting en controle: meestal leidt dat niet tot de gewenste sfeer en resultaten. Ik ben blij dat jij in de wereld van het management dit geluid (letterlijk) laat horen. Een mens is een eenheid van lichaam, geest en ziel. Muziek bevat een fikse dosis ‘soul’ en jouw workshops bewijzen dat je die kunt aanboren. In mijn workshops waarin we met ritme-instrumenten samen aan een klinkend resultaat werken, merk ik hetzelfde. Laatst had ik een vrouw die voor het eerst een schellenring beetpakte en tot haar verrassing daar ontzettend veel plezier aan beleefde, meer nog ze zei na afloop dat ze ontdekt had hoe het speelse kind in haar opnieuw gewekt was. Ze bedankte mij daar uitgebreid voor. ik wens je heel veel succes met de verbreiding van dit gedachtengoed. Is het misschien een goed idee om mijn boek ‘Muziek werkt’ een herziene uitgave te geven en een uitgever te vinden die er brood in ziet? Herzien in verschillende opzichten en aangevuld met jouw ervaringen in een theoretisch kader? De huidige uitgever houdt op met sociaal-pedagogische boeken, haalt het uit het fonds en ik heb de rechten behouden. Denk er eens over na en ik hoor graag jouw reactie. groet, Jan-Willem

  2. Hoi Jan-Willem, dank voor je reactie. Het aanboren van ‘soul’ in een organisatie is uitdagend, hard nodig (…) en leuk om te blijven doen. En een interessant idee, de heruitgave van jouw boek ‘Muziek Werkt’, destijds met veel plezier gelezen. In de plannen voor 2015 zit er ook bij mij een boek aan te komen, dus ik ga je opzoeken via mail en zo.

  3. Wat een leuke en inspirerende workshop was het. Ik zie mijzelf met een big smile terug op de bovenste foto. Says it all!

  4. @Marja: thanks! Erg leuk: de Project Leadership Academy nam het voortouw in deze muzikale projectmanagement-dialoog 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.