Bobby McFerrin 900x250

Aan de slag met de overal&altijd aanwezige crommunicatie

Veranderingen: we praten wat af!

Ga jij met je team een nieuw beleid, een nieuwe visie realiseren? Zo'n uitdaging is natuurlijk opwindend, maar leidt vaak ook tot allerlei gedoe en conflicten. Iedere belanghebbende weet vrij vlot hoe het zit met de realisatie van die visie, heeft er een mening over en praat daarover mee vanuit zijn eigen 'werkelijkheid'. En in dat 'netwerk van conversaties' kunnen meningen en belangen behoorlijk botsen.

Communicatie speelt hierin een belangrijke rol: in conferenties, bij de koffie-automaat, in de wandelgangen: overal tasten mensen hun mening af met de meningen van anderen. Soms openlijk, soms verholen. Ook non-verbaal wordt die werkelijkheid in organisaties steeds weer uitgetest: zoeken naar blikken van verstandhouding in een meeting, bijvoorbeeld. Dergelijke communicatiepatronen in organisaties zijn al aanwezig, zonder dat ze worden uitgesproken. Daar hoef je niet zoveel aan te doen.

Harmonieuze Communicatie Patronen

Implementatie van iets nieuws leidt direct tot een nieuwe werkelijkheid, waar de betrokkenen zich een mening over vormen. Die mening wordt continu afgestemd met anderen. Dit vaste en vaak onbewuste patroon is er altijd. Niet goed, niet slecht, het is er gewoon. Het patroon is soms versterkend, maar soms ook frustrerend voor het te bereiken doel.

In positieve zin kan dat aftasten van 'werkelijkheden' behoorlijk fraaie resultaten opleveren. Kijk eens in deze video naar de manier waarop mensen feilloos aan de haal gaan met de zogenaamde Pentatonic Scale: een muziek-toonladder. Een fraai staaltje vakmanschap op het 2009 World Science Festival. De hele zaal weet feilloos mee te doen. Op een gegeven moment doen ze dat zelfs zónder instructie, en slechts gebaseerd op hun eigen individuele muzikale 'werkelijkheid'. De afstemming van werkelijkheden -het communicatiepatroon- werkt dus versterkend.

 

In Search of a Common Chorus

(Bobby McFerrin, World Science Festival 2009)

Spelen met de OrganisatieBlues

Communicatiepatronen in organisaties: een directie formuleert een nieuw beleid (bijvoorbeeld meer klantgerichtheid, grotere transparantie, etc), en je kan gelijk voorspellen welke gesprekken dat oproept. Meningen worden gevormd en afgestemd. Bekende patronen ontvouwen zich. Het bekende riedeltje, als het ware. Maar dat riedeltje levert, anders dan bij een fraaie toonladder, niet per se versterkende ervaringen op. Laat staan dat het riedeltje de implementatie van de visie zal versterken...

Muziek is een heel effectieve manier om bij een nieuw project alle patronen en 'werkelijkheden' die een rol spelen helder te krijgen. Vooral het beschrijven van de altijd aanwezige OrganisatieBlues levert zicht op de obstakels die leven in teams. En die obstakels leven vaak onderhuids, worden besproken in de wandelgangen en beïnvloeden het gedrag in de organisatie: de onderstroom.

Obstakels boven tafel krijgen: dat is mooi! Dan hoeven we daarover geen verstoppertje meer te spelen, maar we kunnen ermee aan de slag gaan. Zodat implementatie veel effectiever zal gaan. In samenwerking. Waardoor de performance werkelijk kan verbeteren.

Waar zie jij de OrganisatieBlues om je heen? Laat hieronder je reactie achter. Wil je onderzoeken hoe je je teamprestaties verder kunt verbeteren? Plan dan een gratis 50 minuten belafspraak voor een Prestatie-check!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.